Adam, Sara och Therese

Vi är tre studenter som pluggar till sjuksköterska på Luleå tekniska universitet. Här får ni följa oss under vår praktik som vi gör på den norra sidan av Island i staden Akureyri. Under en månads tid kommer vi fördjupa oss och titta närmare på Islands äldreomsorg.

Glaumbær

Publicerad 2015-05-31 13:14:00 i Allmänt,

På vägen till Glaumbær valde vi att stanna till vid en ravin. Det var verkligen så häftigt att köra genom landskapet av höga snöiga berg :-)
 
Efter ridturen valde jag och Adam att åka till Glaumbær, som är en gårdsutställning ungefär 10 mil från Akureyri. Gården har funnits i århundraden men storlek och struktur har förändras genom åren. Vi fick höra av guiden att det som mest bott 24 personer här! Husen är byggda av torv och när man går in så möts man av många olika gångar som leder in en till olika rum, som hade olika teman och utställningar. Där kunde man läsa om de olika föremålen men det stod noggrannt att inget fick vidröras. Det var också rätt så kyligt inne i husen och då slogs vi av tanken hur människorna som bodde där egentligen klarade vintrarna. Vi besökte även kyrkan som var bredvid själva gården, dock kunde man inte gå in i den då den var låst. 
 
Om ni någon gång åker till norra Island kan vi verkligen rekommendera att ni åker hit. Det kostar 3000 ISK (2000 ISK för studenter) att gå in i själva husen, vilket vi då valde att göra :-) 
 
Nu är vi som sagt i Reykjavik. Kommer berätta lite mer om det när vi kommer hem! Flyget från Keflavik går 01:15 i natt, så vi kommer nog vara ganska trötta när vi landar 06:10 i Stockholm imorgon (tidsskillnad 2 timmar, flyget tar bara 3 timmar). Det känns faktiskt riktigt skönt att komma hem, brukar alltid uppskatta Sverige extra mycket efter att ha varit borta en tid. /Sara & Adam  

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela