Adam, Sara och Therese

Vi är tre studenter som pluggar till sjuksköterska på Luleå tekniska universitet. Här får ni följa oss under vår praktik som vi gör på den norra sidan av Island i staden Akureyri. Under en månads tid kommer vi fördjupa oss och titta närmare på Islands äldreomsorg.

Island

Publicerad 2015-05-15 19:08:00 i Allmänt,

- Bussarna är alltid i tid och om den är en minut sen börjar man fundera var den är. Man vågar absolut inte komma försent heller då den stannar i max en sekund. 
 
- Bilarna stannar alltid vid övergångsställen.
 
- Du tror att du uttalar ett isländskt ord helt korrekt men islänningarna tittar bara på dig som om du är konstig, sen upprepar dom ordet precis som du sa det.
 
- Det är många som förstår norska eller danska, och därmed kan man ibland göra sig förstådd på svenska.
 
- Islänningarna ska alltid envisas med att ha alla fönster öppna... Vi fryser ju!! Jag (Sara) brukar gå och stänga dem i smyg och sen en minut senare är det någon som öppnat dem igen. 
 
- Alla strejkar på Island! Vi skojar inte. Hittills har vi fått höra att dessa yrkesgrupper strejkar eller har strejkat: Kycklingslaktarna, köttslaktarna, busschaufförerna, städerskorna, restaurangerna, labb och röntgen... Labb och röntgen bryter endast strejken vid akuta situationer, sen går även allmänsjuksköterska på strejk snart.
 
- Bussarna är gratis.
 
- Många stirrar på en på tex bussen eller matbutiken... Är det så uppenbart att vi inte är härifrån? 
 
- De bygger berg på matvarubanden, inte alls lika prydligt som vi i Sverige lägger upp det.
 
- Alla här äter torkad fisk som dom doppar i smör :-) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela