Adam, Sara och Therese

Vi är tre studenter som pluggar till sjuksköterska på Luleå tekniska universitet. Här får ni följa oss under vår praktik som vi gör på den norra sidan av Island i staden Akureyri. Under en månads tid kommer vi fördjupa oss och titta närmare på Islands äldreomsorg.

Sysselsättning

Publicerad 2015-05-12 21:43:00 i Allmänt,

Jag blir så glad när jag är på praktiken och ser hur hårt personalen jobbar för att de gamla ska ha det så bra och roligt som möjligt. De gör aktiviteter med dom som att spela kort, läsa böcker, fixar håret dagligen (rullar håret) det kommer olika terpeuter till avdelningarna för att exempelvis hjälpa dom att komma ihåg saker (de diskuterar om gamla saker som de äldre kommer ihåg, de vill inte att de äldre ska tappa saker från förr). Under veckan har alla speciella dagar då de får gå ner till exempelvis fysioterapeuterna och träna. Hela boendet skapar också aktiviteter för allihopa samtidigt som ex: bingo, allsång, våffeldag, tillgång till slöjd och pub. Ja idag var en dag då de gamla får gå på pub med liveband och dricka öl eller vad de känner för. Idag fick jag och Adam också vara med på olika aktiviteter med de äldre, vi var på allsång, sedan träffade vi en gäng damer som satt och stickade saker till röda korset och innan vi gick hem för dagen så satt vi och lyssnade när en kvinna berättade gamla hisorier och visade upp gamla saker från förr. Allt för att bevara deras minne, de vill verkligen inte att det äldre bara ska sina bort i sanden. Vi fick också höra att de har olika stunder med de som lider av alzheimers, där de fokuserar mycket på färger, ljud, sång. De går exempelvis igenom de olika färger, allt basic går dom igenom. 
 
Jag kan verkligen se hur glada alla äldre människor är när det får göra sysslor istället för att bara ligga inne på sina rum. Jag tycker verkligen Eden har ett bra synsätt på hur allt ska gå till. 
 
Det är här jag och Adam spenderar vår praktik.. 
 
/Therese

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela